Technické pamiatky Banskej Bystrice / Najlacnejšie knihy
Technické pamiatky Banskej Bystrice

Code: 20585630

Technické pamiatky Banskej Bystrice

Držíte v rukách prvú mapu technických pamiatok Banskej Bystrice. Vznikla z iniciatívy bystrických nadšencov, v rámci série Čierne diery a projektu Sokratovho inštitútu. Oblasť Banskej Bystrice bola kedysi jedným z najväčších pro ... more

4.42

RRP: 5.41 €

You save 0.99 €


In stock at our supplier
Shipping in 4 days
Add to wishlist

You might also like

Give this title as a present today
  1. Order title and choose Gift Order.
  2. We will send you title gift voucher at once. You can give it out to anyone.
  3. Title will be send to donee, nothing more to care about.

Title gift voucher sampleRead more

More about Technické pamiatky Banskej Bystrice

You get 11 loyalty points

Title synopsis

Držíte v rukách prvú mapu technických pamiatok Banskej Bystrice. Vznikla z iniciatívy bystrických nadšencov, v rámci série Čierne diery a projektu Sokratovho inštitútu.

Oblasť Banskej Bystrice bola kedysi jedným z najväčších producentov medi na svete, tvorila až 40% svetovej produkcie medi. Spoločný podnik uhorského mešťana Jána Thurza a augsburgského bankára Jakoba Fuggera zmodernizoval od konca 15. storočia banícku výrobu, vybudoval veľké hutnícke centrá a rozsiahly Medený hámor, kde sa meď spracovávala. Hámor fungoval takmer päťsto rokov, dnes chátrajú aj jeho posledné zachované objekty.

Meď sa ťažila hlavne v neďalekej Španej Doline a v Starých Horách. Aj preto sme do mapy Banskej Bystrice vložili časť jej okolia, bohatého na zachované štôlne, šachty a banícke domčeky. Množstvo vyťažených drahých kovov putovalo cez Gőrgeiho tunel do mincovne v Kremnici. Tunelom pochodovali aj rôzne armády a počas Slovenského národného povstania ním dokonca previezli štátny poklad.

História mesta je fascinujúca. Fabrika na modrotlač a stoličková továreň už zanikli, ale málokto vie, že za hodinovou vežou sa zachoval starý pivovar a meštiansky dom s unikátnou strechou. a že na vrchu Laskomer stojí vysielač, ktorým vyhlásili SNP.

Tieto a ďalšie technické pamiatky sú dnes ohrozené. Mapa upozorňuje na ich slovenský, v niektorých prípadoch celosvetový význam a pripája aj ďalšie zaujímavosti mesta.

Title details

Title category Books in Czech Populárně naučná pro dospělé Cestování Automapy, autoatlasy ČR

4.42

Trending among others



Collection points Bratislava a 2642 dalších

Copyright ©2008-24 najlacnejsie-knihy.sk All rights reservedPrivacyCookies


Account: Log in
Všetky knihy sveta na jednom mieste. Navyše za skvelé ceny.

Shopping cart ( Empty )

For free shipping
shop for 59,99 € and more

You are here: